Open top menu
loading...
Isnin, 31 Mac 2014


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Punca April Fool Diharamkan Dalam Islam | Setiap kali datangnya bulan baru,ada sesetengah umat islam akan menyambut peristiwa penting didalam bulan berkenaan tanpa mengetahui halal-haram..
Hukum sambutan perayaan April Fool pada setiap 1 April adalah haram disambut oleh umat islam Malaysia. April Fool merupakan sebuah perayaan dimana individu yang merayakannya wajib melakukan penipuan pada hari tersebut. Ianya jelas bertentangan dengan budaya dan ajaran yang diamalkan oleh islam. Jakim menerusi laman e-Fatwa turut mengharamkan sambutan April Fool.


Senarai Punca 4 Sebab April Fool Diharamkan

1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah. Menipu itu adalah satu

2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.

3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.

4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.

Berdasarkan fatwa-fatwa di atas, budaya April Fool jelas bertentangan dengan ajaran Islam yang menuntut umat Islam sentiasa bersifat jujur.
Different Themes
Written by Oh! Dakwah

Assalamualaikum semua, jika saya ada melakukan kesilapan dalam post saya ini, mohon jasa baik tuan-tuan dan Puan-puan untuk memberitahu saya secepat mungkin supaya saya menyedari kesilapan saya dan memperbaikinya. Semoga kita semua selamat dari api neraka yang amat pedih dan Memperoleh syurga yang kekal selamanya.

0 ulasan