Rabu, 2 April 2014

Cara Membuat Al-Quran Online Di Blogger ( Blogspot )



Assalamualaikum semua, mesti ramai yang tertanya-tanya macam mana nak buat Al-Quran boleh dibaca secara online kan ? sebenarnya tak susah pon nak buat tu .. korang kena tau ja cara-caranya. sebentar lagi saya akan sediakan source code yang boleh  korang letakkan kat blog korang.

Pelbagai manfaat yang korang boleh bila letak Al-Quran online ni. contohnya, kalau korang x sempat nak baca Al-Quran atau terasa ingin membaca Al-Quran, korang boleh ja bukan laman web yang terbabit dan korang boleh terus baca . :D . senang kan nak buat baik ?

sebenarnya senang ja nak buat baik. tapi susah nak buat jahat. cuba korang fikirkan . nak jadi orang jahat mesti kena mencuri, merompak, minum arak, berjudi, membunuh orang. tu sebenarnya bukan senang juga nak buat .. so marilah kita sama-sama buat amal ibadah sikit. semoga mati kita kelak, kita akan berada bersama orang-orang yang soleh.

eh, cakap banyak ahh author ni !! haha . baiklah, kita teruskan je dengan cara atau tutorial membuat Al-Quran Online ni .

cara pertama : korang log in blog r website korang dulu . mesti tau kan ?

cara kedua : korang pilih "page" . xtau kat mana page ni ? alah, dekat dengan post tu .. (untuk Blogspot)

cara ketiga: Tekan HTML kat atas tu .sebelah kiri

Cara Keempat : Paste kan code ni kat situ

<iframe frameborder="0" src="http://www.quranflash.com/affiliate?en" style="height: 700px; width: 100%;"></iframe><style type="text/css">#main-wrapper {width: 1200px;float: $startSide;word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */}#sidebar-wrapper {width: 0px;float: $endSide;word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */</style>

Notes :kalau korang rasa Tampilan Al-Qurna tu kurang sikit, korang boleh ubah kat sini :

code untuk diubah : height: 700px 
                              width: 1200px


Step kelima : korang save dan publish . dan siap . korang boleh tengok sekarang kat page tu .. Insya Allah Menjadi :D


Semoga bermanfaat wahai Hamba Allah sekalian :D

Assalamualaikum :D

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Subscribe

loading...

Flickr